Siirry sisältöön

Kaikki kehitys alkaa jostain

Nykyinen Hang Outdoors verkosto ja Verlan Suma ekomatkailun kehitysympäristö sai alkunsa 2013-14 tehdyistä ensimmäisistä melontaseikkailuista Repoveden ja Verlan alueella. Testasimme uusia puumajoitteita ja kuinka voisimme tuottaa mahdollisimman matalan hiilijalanjäljen luontomatkailupalveluita hyödyntäen olemassa olevaa infrastruktuuria ja uusimpia retkeilyvarusteita. Siihen aikaan puhuttiin vielä ekologisesta selkärepusta ja ilmastonmuutos- ja uusiutuvan energian keskustelut eivät olleet vielä jokapäiväisiä ja kaikkien huulilla. Mutta luontokohteiden kuluminen ja kasvavat kävijämäärät aiheuttivat jo haasteita. 

Vuosina 2015-2020 Aloitimme yhteistyön monien uuden sukupolven välinevalmistajien kanssa. Tentsile Experience Camp projekti vei meitä ympäri maailmaa Costa Rican sademetsistä, Kanadan erämaihin ja Po-Joen laaksoon Italiassa. Osallistuimme messuihin, tapahtumiin ja ekomatkailuseminaareihin ja rakensimme asiantuntijaverkostoamme. Saimme olla mukana kehittämässä ja täydentämässä kymmeniä uusia ekomatkailuprojekteja ainutlaatuisissa luontokohteissa. Usein lokaatiot sijaitsivat suojelluilla alueilla kansallispuisto- tai UNESCO maailmanperintökohteissa. Oli löydettävä tapoja säilyttää, suojella ja kehittää näitä kohteita aivan uudella tavalla. Tähän tarpeeseen JOHKU ekosysteemi, online automaatio ja yrittäjien välinen ostoympäristö tarjosi työkaluja tehostaa asiakasprosesseja ja jokapäiväistä toimintaa.  

Keväällä 2020 olimme ensimmäistä kertaa Hang Outdoors nimellä Helsingin messuilla ja esittelimme laajempaa kattausta eri valmistajilta, sekä esittelimme samalla JOHKU kassaympäristön joka tukee myös tapahtumia ja usean toimijan myyntiä saman päätteen kautta. Messujen jälkeen korona pysäytti matkailun lähes täydellisesti, mutta asiakkaamme ja matkailuoperaattorit pystyivät silti toimimaan ja palvelemaan kotimaisia matkailijoita. Tietynlainen systeeminen muutos toimintaympäristössä oli tapahtumassa nopeutetusti ja kaikkien tulisi reagoida ja kehittää toimintaansa per heti. 

Olimme pitkään miettineet, että tarvitsemme Hang Outdoor toiminnalle ja yhteistyökumppaneillemme pysyvän paikan kehittämiseen - tietynlaisen ulkoilmalaboratorion. Järjestelmäpuolella Repoveden ja Verlan majoituspalvelut olivat olleet mukana jo useita vuosia ja aloimme miettimään voisiko se olla myös kiinteämpi paikka Hang Outdoor verkoston uuden tekemiselle, kokeiluille ja testaukselle. 
Syntyi ajatus Verlan Sumasta, joka kokoaa kaiken yhteen, analysoi, valitsee ja vie eteenpäin ne ideat, palvelumallit ja työkalut joita haluamme edistää ja jakaa yhteistyökumppaneillemme. 
Yhteistyössä Verlan Museon ja UPM Kymmenen kanssa avasimme fyysisen pisteen Verlan UNESCO maailmanperintökohteessa kesäkuussa 2022.  Verla täyttää tänä vuonna 150 vuotta ja se on inspiroiva esimerkki siitä kuinka koko aluetta ja kansakuntaa muuttanut toiminta alkoi käytännön tekemisen ja uusien ideoiden siivittämänä ja laajeni myöhemmin ympäri maailmaa.